Harflerin Öyküsü 16

'Tarafsızlık, öz eleştiri, deneyim'

Kelimelerin diğer kelimelerle kurduğu ilişkilerin yapay olduğunu düşündürtmemek, kelimelerle nasıl dans ettiğini bilen bir yazar için olağan bir çalışmanın sonucudur.

Kelimeler uygun ve uyumlu dizilişlerle anlamları yansıtırken, yazarın, yazmak ve düşünmekle olan dostluğunun ve dürüstlüğünün nişanesi olurlar.

Herhangi bir nehrin göze göründüğü ilk yerde, akışı, akışındaki güç, aktığı yerlerle olan ilişkisi, kıyılara dokunuşundaki saygınlık ve içtenlik, gözlerden yüreklere inen sıcak ve coşku dolu duyguların oluşmasını sağlar.

Bir yazının okuyucuda uyandırdığı etki de böyledir. Okuyucu,yazının herhangi bir yerinde yazarın, yazmaktaki becerisini denetler. Yazının tamamında aynı güveni yaşamak ister. Bir yazının tamamında aynı dikkat ve tutarlılığı sergilemek, belki yazarın üretkenliğini zorlaştıracaktır; ancak her çalışmada olduğu gibi bu da başlangıcın minik sorunlarından sadece bir tanesidir.

Yazma deneyimleri, yeryüzünün kazanımı en çok olan deneyimleridir. Olumlu ya da olumsuz herhangi bir sonuç, diğer çalışmalar için mutlaka olumlu bir kazanım olarak yazma becerisinin temel yapı taşı hâline gelir.

Yine bu yazıda konu edilen içtenlik, yazarın deneyimlerinden elde ettiği tüm sonuçları kullanabilmesindeki tarafsız yaklaşımını ve acımasız özeleştirisini gerektirecektir.

Selam ve sevgiyle

Seçkin Deniz, 01.02.2003 12:56

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder