Harflerin Öyküsü 12

'Örgü, güvenilirlik'


Anlatım yöntemleri yazarlara göre farklılık taşır.

Kesine yakın, net ve etkili sonuç almak istenilen yazı türlerinde, konunun çok sık dokunan bir örgüsü olmalıdır. Cümleler arasındaki anlam boşlukları, mümkün olduğunca yazar tarafından doldurulmalı ve okuyucu için sıkı bir çalışma yapılmalıdır.

Bu yazı türünde yazardan çok ağır bir sorumluluk istenir. Genellikle, eşdeğer doğruluk değeri olan bilgiler yazının temelini oluşturur. Makale ve benzeri yazı türleri bu grup içinde değerlendirilir.

Okuyucunun yazara güven duyması ve konunun ayrıntıları için de aynı güvenin sürmesi gereklidir. Bu yazı türünde okuyucunun, konuyla ilgili ön bilgisi olması yeterlidir. Çünkü; yazıdan herkes yaklaşık oranlarda faydalanacaktır.

Okuyucu profiline göre farklı sonuçlar elde edilen yazı türlerinde ise, yazar daha özgürdür ve sorumluluk okuyucuyla paylaşılır.

Yazarın kendi görü, yetenek ve değerleriyle ürettiği bu tür yazılarda okuyucunun birikimi ve kültürel altyapısı önem kazanır. Cümleler, hatta kelimeler arasındaki anlam boşluklarını doldurması için okuyucu özgür bırakılmıştır. Bu nedenle her okuyucu kendi artı ya da eksi değerleriyle sonuçlara ulaşır. Her okur kendi ölçekleriyle anlayacaktır. Deneme ve benzeri yazılar bu gruba dahil edilebilir.

Her iki yazı türünde yazarın yeteneği önemli rol oynar. Güvenirlilik ve detaylandırma aynı çerçevede yazarın ufkuna bağlıdır. Okuyucu her durumda da akıcı bir yazı bulmalıdır.

Selam ve sevgiyle

Seçkin Deniz, 25.08.2002 17:21

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder